Onzindelijkheid bij katten

Onzindelijkheid kent vele oorzaken. Heel vaak is de kattenbak de oorzaak voor het in huis plassen of poepen, zelfs als de kat de bak af en toe wel gebruikt (en dus niet altijd onzindelijk is). Daarom onderstaand enkele adviezen over de kattenbak, die de onzindelijkheid mogelijk kunnen verhelpen.

Tips voor optimaal kattenbakgebruik
Hierna volgen enkele tips om de kattenbak aantrekkelijker te maken. Voor sommige katten kan één verandering al genoeg zijn om de onzindelijkheid te stoppen; bij andere katten is het soms nodig om het hele lijstje af te werken om tot het gewenste resultaat te komen.

 • Zet de kattenbak(ken) op een rustige plaats. Onrust maakt dat de kat liever een rustiger plekje zoekt.
 • Zet de kattenbak(ken) op verschillende plaatsen (in verschillende ruimtes) in het huis neer.
 • Plaats minimaal twee kattenbakken als je één kat hebt. Indien je meerdere katten hebt, dan is de vuistregel: één kattenbak per kat, plus een extra bak. Deze richtlijnen gelden ook als de kat tevens zijn behoeften buiten kan doen.
 • Een eenvoudig afwasteiltje kan al goed dienen als extra kattenbak.
 • Zet het voer/water niet te dicht bij de kattenbak. Er moet minimaal anderhalve meter tussen zitten.
 • Verander eventueel van merk kattengrit. Kies bij voorkeur een kattengrit zonder geurtje; de meeste katten vinden dit namelijk niet fijn. Erg gemakkelijk en fijn in gebruik zijn de soorten die klontjes vormen van de urine.
 • Gebruik liever geen kattenbak met een deksel/kap. Sommige katten vinden dit beangstigend, omdat ze geen goed overzicht van de omgeving hebben.
 • Maak de kattenbak regelmatig en goed schoon. Dit houdt in: minimaal eenmaal per twee weken geheel verschonen bij klontvormende grit, iedere dag geheel verschonen als je houtvezels gebruikt en minimaal eenmaal per week geheel verschonen als je grit gebruikt dat geen klonten vormt en iedere dag uitscheppen
 • Doe een paar druppels chloor of ammonia in de bak na het schoonmaken. Veel katten hebben dan eerder de neiging om op de bak te gaan.
 • Als de kat één of slechts enkele plekken heeft waar hij onzindelijk is, plaats de kattenbak dan op deze plaats(en). Indien de kat weer geleerd heeft het in de bak te doen, kun je langzaam de kattenbak naar de oude plek terugverhuizen (maximaal twee meter per week). Als al deze maatregelen niet (voldoende) helpen of als je nog andere vragen hebt, neem dan alstublieft contact op met je dierenarts en/of een kattengedragstherapeut.

 

Schoonmaken van sproei- en/of urineplekken
Omdat de geur van kattenurine heel hardnekkig is en vaak weer een reden is voor (andere) katten om opnieuw te urineren/sproeien, volgen hier wat tips voor het grondig verwijderen van sproei-/urineplekken (het is raadzaam de aangeraden middelen vooraf te testen op een niet zichtbaar deel van het bevuilde oppervlak. Niet alle stoffen/materialen zullen immers op deze manier gereinigd kunnen worden). Als onderstaande reiniging niet mogelijk is, dan de kat niet meer bij de plaats toelaten.

Schoonmaaktips:

 • Maak de plek schoon met een warme, 10%-oplossing van een biologisch (enzymatisch) wasmiddel. Bijvoorbeeld groene zeep of Biotex. Dit breekt de urine(geur) af.
 • Maak de plek NIET schoon met ammoniak of chloorhoudende middelen! Dit trekt de kat alleen maar aan en vergroot dus de kans dat er weer geplast/gesproeid wordt.
 • Spoel de plek na en droog hem goed af.
 • Om de vetachtige (geur)componenten te verwijderen, moet het oppervlak worden besproeid met een 10%-alcoholoplossing (de alcohol is via de drogist of apotheek verkrijgbaar, kan eventueel zelf tot 10% verdund worden en kan met een plantenspuit worden aangebracht).
 • De alcohol kan eventueel ook worden ingewreven met een doek.
 • Goed (laten) drogen vóórdat de kat er weer bij mag.

Tip: doe wat van de 10%-oplossing in een plantenspuit en zorg dat deze altijd klaar staat voor gebruik!

Bovenstaande methode is zeer doeltreffend, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer kant en klare middelen op de markt. De meest effectieve is de UF 2000 gebleken. Dit is een sproeiflaccon, die ook online te bestellen is.

 

 

  Dierenstee
  ×
  Menu