Introductie kat bij kat

Je hebt één of meerdere katten en krijgt er één of meerdere katten bij.

Zowel bij het introduceren van twee onbekende katten, als bij het herintroduceren van twee katten die problemen met elkaar (gehad) hebben, is het belangrijk dat de katten rustig aan elkaar wennen. Maar ook als je nog geen andere katten of dieren in huis hebt, is het belangrijk om de kat eerst aan één kamer te laten wennen, voordat je het hele huis vrijgeeft. Katten zijn omgevingsdieren die eerst graag alles verkennen en geuren willen opnemen en afgeven. Als je het dier in één keer het hele huis ter beschikking geeft, kan dit teveel zijn voor de kat en veel stress opleveren. In geval van het introduceren van twee katten die elkaar nog niet kennen, is het zeer onverstandig om de katten direct bij elkaar te plaatsen om te kijken of het misschien meteen goed gaat. Je krijgt maar éénmaal de kans voor de eerste ontmoeting en als deze slecht verloopt, is deze kans verspild.

Hieronder vind je een schema dat je kunt volgen om de katten (weer) bij elkaar te introduceren. De duur van deze introductie ligt tussen de twee dagen en twee weken, afhankelijk van de achtergrond en de karakters van de katten.

 • Geef beide katten een eigen kamer. Dit kan een slaapkamer zijn, of bijvoorbeeld de badkamer. Het zal een ruimte moeten zijn waar alleen deze kat mag komen, met een eigen kattenbak, water en voer. De kamer moet afsluitbaar zijn met een deur.
 • Laat afwisselend de katten de rest van het huis verkennen, dus één deur van de afgesloten kamers open. Doe dit gedurende een aantal uren. Sluit vóór de andere kat los mag, eerst de loslopende kat weer op. Op deze manier kunnen ze ongestoord om de beurt het huis verkennen en hun geursporen afzetten.
 • Als de katten elkaar gaan opzoeken, bijvoorbeeld onder de deur te gaan kijken van de kamer van de andere kat én dit zonder blazen en/of grommen gaat, dan kun je ze samen los gaan voeren. Dit dien je het liefst te doen als er nog iemand anders aanwezig om te helpen, omdat de katten nu direct gevoerd dienen te worden.
 • Je voert de katten met iets extra lekkers op elke meters van elkaar. Het eerste contact dat de katten met elkaar hebben wordt op deze manier positief beloond. Na het eten geven gaan beide katten weer terug naar hun eigen kamer.
 • Je kunt dit een aantal keren per dag doen, al naar gelang je eigen tijd.
 • Als dit alles goed verloopt, kunnen de katten onder toezicht na het eten steeds iets langer bij elkaar gelaten worden.
 • Weet je zeker dat er geen problemen tussen beide katten zijn, dan kun je ze ook zonder toezicht bij elkaar laten.

Sociale groepen
Hoe kun je herkennen hoeveel sociale groepen je in huis hebt? Katten uit dezelfde sociale groep hebben onderling regelmatig contact met elkaar, ze wassen elkaar, spelen samen, slapen tegen elkaar aan en eten samen of naast elkaar. Katten die niet tot dezelfde sociale groep behoren, kunnen echter wel in dezelfde ruimte leven. Ze kunnen zelfs op hetzelfde warme bed slapen, maar liggen dan op afstand van elkaar, meestal met hun koppen de andere kant op (‘wat ik niet zie, is er niet’). Ze eten liever apart of ervaren stress als ze verplicht samen moeten eten. Het is handig om voor de introductie van een nieuwe kat, de bestaande sociale groepen goed in kaart te brengen. Indien je een nieuwe kat – of zelfs een sociale groep van meerdere katten – bij elkaar wil brengen, dien je er rekening mee te houden dat iedere sociale groep een eigen veilige ruimte nodig heeft, met zijn eigen voorzieningen zoals water, voer en voldoende kattenbakken.

 • Het aantal benodigde kattenbakken in huis is: per kat één bak, plus een extra bak. Bij grotere kattengroepen kun je per sociale groep minimaal twee kattenbakken hanteren.
 • Katten leven in sociale groepen. Het is niet automatisch zo dat meerdere katten in een huis tot één sociale groep behoren: in één huishouden met meerdere katten kunnen meer sociale groepen bestaan. Een sociale groep kan bestaan uit één of meerdere katten.

  Dierenstee
  ×
  Menu