Rico (langzitter)

Maak kennis met een van onze jongste bewoners: Rico! Deze leuke Mechelse herder is anderhalf jaar oud en staat, letterlijk, te springen om met zijn nieuwe baas mee te gaan. Uiteraard gunnen we Rico dat van harte, maar we raden je als geïnteresseerde wel aan om eerst het verhaal van Rico goed te lezen, voordat je contact met ons opneemt.
Het verhaal van Rico begint in Tsjechië, daar is hij geboren uit een werklijn. Hij kwam in Nederland terecht en is daar geadopteerd door iemand die het beste met Rico voorhad, maar te onzeker was en dat is de reden dat we nu voor Rico op zoek zijn naar een nieuw thuis. De onzekerheid van zijn baas heeft er namelijk toe geleid dat Rico al op jonge leeftijd flink kon uitvallen naar andere honden én mensen. En laat Rico nu een goed voorbeeld zijn van een hond die écht een duidelijke en consequente leider als baas nodig heeft. Want ben je onzeker, dan neemt Rico de leiding over en gaat hij zijn baas ook goed beschermen. Dat is ook wat er bij zijn vorige eigenaar gebeurde en wat nu bij ons een belangrijk aandachtspunt is geworden als we met Rico trainen.
Daarnaast is Rico snel overprikkeld en dat kan door álles zijn. Een tractor, een fietser of zelfs een vogel: Rico wordt erdoor geprikkeld en als het hem te veel wordt, kan hij om zich heen gaan happen, ook naar zijn baas. Rico uitlaten was daarom in eerste instantie een hele uitdaging, want hoewel hij netjes met je meeloopt aan de riem, kan elke prikkel Rico doen opspringen. We hebben hem geleerd om te gaan met zijn prikkels door middel van snuffelen en het verleggen van zijn focus. Gelukkig is Rico een hond die graag iets leert én graag wil werken voor zijn baas, daarom is het uitvallen al een stuk minder geworden! De toekomstige eigenaar van Rico moet zich wel realiseren dat Rico na de adoptie een terugval kan krijgen en daarom moet het trainen uiteraard worden voortgezet.
Voor mensen die hij kent, is Rico heel erg lief! Het ligt dan ook niet aan zijn karakter dat Rico op zijn leeftijd al op zoek is naar een nieuwe baas, maar dat Rico niet bij elke persoon en in elke thuissituatie past is wel duidelijk. Waar Rico dan wel past? In ieder geval in een omgeving met zo min mogelijk prikkels. Niet midden in een woonwijk, maar het liefst ergens buiten de bebouwde kom. Niet alleen omdat Rico snel overprikkeld is, maar ook omdat hij nogal waaks is en veel en snel blaft. De ideale plek voor Rico is een rustig thuis, waar niet dagelijks bezoek over de vloer komt, met een ruime en hoog omheinde tuin waar Rico lekker in kan rondlopen. En hoewel Rico niet met alle honden goed overweg kan, kan de aanwezigheid van een stabiele teef een goede invloed op hem hebben. Zo kon Rico het goed vinden met een andere jonge Mechelse herder die eerder bij ons in de opvang woonde. Zij mocht Rico corrigeren en hij leerde weer van haar. Wat zou het fijn zijn als Rico weer zo’n goede klik zou hebben met een soortgenoot! Andere huisdieren zijn overigens geen optie en we plaatsen Rico ook niet bij kinderen.
Belangrijk om te vertellen is ook dat Rico geen typische ‘huishond’ is, maar een hond waar mee gewerkt moet worden. De liefhebbers van dit ras weten dan wat we bedoelen! En die liefhebbers zoeken we ook, want zij weten wat een hond als Rico nodig heeft. Dus heb jij ervaring met Mechelse herders en beschik je over veel tijd en aandacht om Rico te laten uitgroeien tot een fijne huisgenoot? Dan staat niet alleen Rico te springen om kennis met je te maken, maar wij ook!

 

Naam: Rico Kan bij kinderen: Nee
Geslacht: Reu Gecastreerd: Nee
Ras: Mechelse Herder Kan alleen thuis zijn: Matig
Leeftijd: 1,5 jaar Kan in de auto: Ja
Kan bij honden: Ja (teef) Gedrag aan de lijn: Goed, kan trekken
Kan bij katten: Nee Kent basiscommando’s: Ja

 

Terug naar het overzicht