Sproeien in huis

Sproeit jouw kat in huis? Er bestaan diverse therapieën die kunnen helpen om dit probleem op te lossen. Soms is één methode voldoende om het sproeien te verhelpen; een andere keer moeten alle therapieën tegelijk gebruikt worden. Dit is afhankelijk van de (motivatie van de) kat en van hoelang het probleem al bestaat. Onderstaand enkele tips:

  • Reinig de sproeiplek goed (zie ook de schoonmaaktips bij ‘Onzindelijkheid bij katten’.
  • Geef de sproeiplek een ander doel, plaats bijvoorbeeld water en/of voer op de betreffende plek.
  • Plaats de kattenmand op de sproeiplek.
  • Maak de sproeiplek onaangenaam, bijvoorbeeld met aluminiumfolie, dubbelzijdig plakband of ballonnen.
  • Koop een Feliway verdamper kopen bij de dierenspeciaalzaak en plaats deze in het stopcontact in de ruimte waar de kat de meeste tijd doorbrengt. De geruststellende feromonen die hierdoor vrijkomen, kunnen voorkomen dat de kat gaat sproeien.
  • Gebruik watjes met feromonen. Je kunt vergelijkbare geruststellende feromonen bij je kat verzamelen door om de dag met een make-up watje langs de mondhoek van de kat te vegen. Deze watjes worden vervolgens op de sproeiplaats(en) geplakt. Omdat zijn geur daar nu aanwezig is, zal de kat er waarschijnlijk minder snel overheen sproeien. Indien deze therapie enige maanden wordt volgehouden, zal de kat afleren hier nog te sproeien.
  • Gebruik een lapje met feromonen. Dit werkt, net als de watjes, met de geur van je eigen kat. Je legt lapjes stof in de mand van je dier. Omdat de kat erop ligt, zit zijn eigen geur aan de lapjes. Je kunt zo de geur verspreiden naar andere plaatsen in huis, door de lapjes daar te leggen. Ook dit kan het sproeien verminderen. In alle gevallen is het belangrijk dat je probeert te achterhalen waarom je kat sproeit. Een kattengedragstherapeut is graag bereid om dit met je uit te zoeken.